Zi de mare sărbătoare pentru toți creștinii! Pe 6 ianuarie prăznuim Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan. În ziua de Bobotează, în comuna Ciulnița, credincioșii au participat în număr mare la slujbă. Sfințirea apei s-a făcut după Liturghie în faţa bisericii și aminteşte de însuşi Botezul Mântuitorului în apele Iordanului. De aceea se face de obicei în chip solemn, prin ieşirea afară din biserică.
După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită. Se spune că apa sfinţită, numită „agheasma mare”, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Apa aceasta, având într-însa darul și puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoșind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele, de necazuri și de primejdii.
Locuitorii din comuna Ciulnița păstrează tradiția organizării botezului cailor și a concursului hipic de 15 ani. Cu funde și panglici roșii prinse în coamă și cu harnașamentele de piele pline de zurgălăi, cei mai frumoși cai din comuna Ciulnița au mers în paradă pe străzi. Lângă biserică, preotul îi așteapta cu busuiocul plin de aghiasmă să-i boteze pentru ca animalele să fie sănătoase pe parcursul noului an. Proprietarii de animale și-au etalat cei mai frumoși și puternici cai la mai multe probe de concurs.
Primăria și Consiliul Local Ciulnița au pregătit diplome și premii pentru toți concurenții.
Tradițiile și obiceiurile de Bobotează sunt păstrate cu sfințenie în comuna Ciulnița. Boboteaza marchează încheierea sărbătorilor de iarnă dedicate Crăciunului, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor, de forțele răului.
0 comments