VIDEO: Peste 400 de rețete, expuse în cadrul Festivalului de tradiție culinară ”La Casa Tudorii”


Peste 150 de echipaje au expus peste 400 de rețete în cadrul Festivalului concurs de tradiție culinară ialomițeană ”La Casa Tudorii”. Evenimentul, găzduit de situl arheologic de la Giurgeni, locul nașterii marelui voievod Mihai Viteazul, a reunit sute de pofticioși, răsfățați cu produse tradiționale românești, toate făcute de gospodine iscusite sau elevii de la liceele cu profil industrie alimentară.
Bunătăți tradiționale de la mâncare cu gutui, dovleac cu orez, mâncare de ardei kapia, sărmăluțe sau prăjituri care de care mai delicioase sau aspectuoase au luat ochii trecătorilor care au venit în număr mare la cea de-a opta ediție a Festivalului de tradiție culinară ”La Casa Tudorii”. Membrii juriului au trecut pe la fiecare masă și au punctat fiecare preparat. Bucătăresele au venit cu cele mai gustoase produse care au fost transmise de-a lungul anilor de la mamă la fiică. Unele din acestea au prezentat rețete adaptate Centenarului.
La eveniment a participat și comuna Traian. Parte a unui proiect cu fonduri europene de anvergură, prin care 22 de persoane au devenit antreprenori, localitatea se mândrește cu cetățenii săi care au prezentat publicului de la Giurgeni, produse textile și din piele.
Pentru că tradiția dăinuie, iar valorile sunt perene, tinerii au răspuns cu entuziasm participării la un festival de tradiție culinară. Elevii de la clasele de industrie alimentară din județ și-au prezentat produsele pe care le învață la școală și și-au exercitat meseria pentru care se pregătesc în viitor.
Organizatorii și-au propus ca prin acest eveniment să promoveze bucătăria unică și specială a tuturor zonelor din județul Ialomița și să le ofere posibilitatea maeștrilor în arta culinară să își pună în valoare talentul și creativitatea. An de an, participarea atât a concurenților, cât și a vizitatorilor crește considerabil.
Printre atâtea bunătăți tradiționale, pe pământ încărcat de istorie, l-am întâlnit și pe mercenarul din oastea lui Mihai Viteazul.
Odată ce mâncarea s-a terminat, oaspeţii au început petrecerea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.