VIDEO: Liviu Dragnea și Ministrul Agriculturii, Petre Daea au dat startul campaniei de irigat în Ialomița


Irigarea ogoarelor din România este un obiectiv strategic pentru Guvern, ținta fiind ca până în anul 2020, aproximativ 2 milioane de hectare să fie irigabile. Declarația a fost făcută publică de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prezent alături de ministrul Agriculturii în județele Călărași și Ialomița pentru a da startul campaniei de irigații. Pentru prima dată, apa se aduce gratuit pe canalele principale, ceea ce se înseamnă costuri mai mici pentru fermieri și desigur creșterea productivității. La acest moment, au fost depuse cereri pentru irigarea a 400 000 de hectare. Liviu Dragnea și Petre Daea au vizitat nodul hidrotehnic din amenajarea Pietroiu-Ștefan cel Mare și apoi stația de punere sub presiune SPP1 din cadrul Organizației Utilizatorilor de Apă din zona Movila.
Stația de punere sub presiune din cadrul OUAI Movila a fost reabilitată prin măsura 125 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Ca urmare a modernizării infrastructurii și a impermeabilizării canalului, costurile au fost diminuate cu 40% raportate la mia de metri cubi de apă pompată de ANIF. Președintele Ligii Utilizatorilor de Apă din România, inginerul Viorel Nica a afirmat că diferența dintre culturile irigate și cele neirigate se reflectă în productivitate. Suprafețele irigate au dat o producție triplă la cultura de porumb și dublă la cultura de grâu.
Pe exploatația deținută de inginerul agronom, Viorel Nica, managerul SC Agrichim Fetești, tehnologia modernă și investițiile aduc și rezultate. Aici sunt funcționale 12 instalații de tip pivot cu o rază de 900 de metri. O singură instalație irigă 190 de hectare.
Prezent în Ialomița, Liviu Dragnea a discutat și despre adoptarea unor măsuri în domeniul legumicol și zootehnic. La acest moment, 75% din lâna din România se aruncă sau se arde. Lâna de oaie poate fi prelucrată până în faza în care poate fi folosită drept izolant termic pentru locuințe. Liviu Dragnea i-a încurajat pe fermieri să păstreze lâna pentru a putea beneficia de la anul de subvenții pentru fiecare kilogram.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a mai afirmat în vizita de lucru întreprinsă în județul Ialomița pentru a vizita echipamentele moderne de irigat ale SC AGRICHIM Fetești că prin respectarea măsurilor cuprinse în programul de guvernare, în 4-5 ani, România se poate situa printre țările fruntașe din Europa ca și producție agricolă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.