VIDEO: Concursul de cai – tradiție de Bobotează respectată la Ciulnița


Nici gerul năpraznic, nici codul roșu de viscol nu au împiedicat autoritățile din Ciulnița să continue tradiția de Bobotează. Deși evenimentul a fost amânat în ziua de 6 Ianuarie, zeci de concurenți s-au reunit trei zile mai târziu pe stadionul comunal pentru a participa la tradiționalul concurs hipic. Încă de la primele ore ale dimineţii, caii concurenţilor ce au intrat în competiţie, au fost ţesălaţi și împodobiți cu ciucuri în coamă, funde roșii și clopoței. Cabalinele au fost scoase pe uliţe, pentru a fi admirate de întreaga comunitate din Ciulnița. Fie că au participat la proba de călărie, viteză, rezistență, tracțiune sau îndemânare, caii care au luat parte la concurs au fost înainte botezaţi de preotul comunei, pentru a fi feriți de boli și pentru a fi harnici pe tot parcursul anului. Animalele atent îngrijite și crescute de stăpânii lor au impresionat prin frumusețe, forță și mai ales prin legătura strânsă dintre ei și crescătorii de animale.
Şi în acest an, cu mic, cu mare, oamenii s-au adunat în număr mare, au înfruntat gerul pentru a lua parte la concursul de cai, o tradiție ce se sărbătorește de mulți ani în comună și care a fost menținută de primarul localității.
Misiunea cea mai grea a revenit juriului, care a fost nevoit ca din zecile de exemplare participante la manifestare să le aleagă pe cele mai frumose și puternice. Stăpânii lor au primit premii în bani.
Multe tradiții se pierd de-a lungul timpului, însă frumosul obicei de Bobotează este păstrat cu sfințenie în comuna Ciulnița și reunește întreaga suflare din localitate în semn de prețuire a obiceiurilor străvechi și de transmitere a acestora din generație în generație.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.