VIDEO: Bullying-ul, un fenomen în creștere în școli. România, aproape de o lege anti-bullying


România ocupă locul 3 în Europa ca prezență a bullying-ului în școli! 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situații de bullying în școală, arată studiile sociologice întocmite de Organizația Salvați Copiii. Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Este o acțiune care se poate manifesta fizic, prin agresivitate fizică sau psihologic, prin producerea unor daune emoționale. În unităţile şcolare, creşte, de la o zi la alta, acest fenomen care promovează comportamentul violent în rândul copiilor.
În toate situațiile de bullying, agresorul are intenția de a răni pe cineva, iar victima aleasă este percepută ca fiind vulnerabilă. Psihologii atrag atenția că nedepistat la timp, bullying-ul are efecte devastatoare. Victimele hărțuirii pot suferi pe termen lung probleme emoționale, probleme de comportament sau sociale, singurătate, depresie, anxietate.
La acest moment, este nevoie de o legislație clară și lipsită de ambiguitate care interzice toate formele de violență împotriva copiilor. Deputatul PSD de Ialomița, Andrei Pop a făcut primul pas în acest sens. Acesta a organizat la Parlament o dezbatere la care au participat peste 40 de reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, ONG-urilor, psihologi și experți în gestionarea acestui fenomen. Scopul acțiunii a fost identificarea unor soluții legislative de prevenire a bullying-ului.
Bullying-ul poate contribui la crearea și menținerea unui mediu de teamă și intimidare în școală. Deputatul Andrei Pop consideră că numai o lege poate repara fenomenul de bullying în toate formele sale de manifestare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.