VIDEO: Boboteaza la Ciulnița, ediția a XVIII-a


Moment de mare sărbătoare în comuna Ciulnița! Toată comunitatea a sărbătorit Botezul Domnului! Credincioșii au mers dimineața la biserică și au participat la slujba de sfințire a apei numită și Agheasma mare. Apa sfințită de Bobotează are putere tămăduitoare. Aceasta se păstrează vreme îndelungată și se folosește la sfințirea oamenilor, a casei, a animalelor. An de an, ziua de Bobotează este un bun prilej pentru proprietarii de cabaline din comuna Ciulnița pentru a-și etala animalele și pentru a se mândri cu ele. Caii frumos împodobiți au fost aduși în fața bisericii, unde preotul i-a stropit cu apa sfințită pentru a fi sănătoși tot anul. Un animal ferit de boli înseamnă recolte bune și prosperitate pentru proprietarii calului.
Pe islazul situat între Ion Ghica și Ivănești a urmat apoi tradiționalul concurs hipic. Proprietarii de animale și-au prezentat caii ca pe proprii lor copii. Le-au pus cele mai de preț podoabe, ciucuri, clopoței, hățuri lustruite, pinteni și tot ceea ce era necesar pentru a ieși în evidență. Cei mai frumoși cai din comuna Ciulnița au participat la patru probe de concurs: proba de călărie, viteză, tracțiune și îndemânare.
O adevărată apariție a fost cea a calului din rasa Frizian. Cal docil, activ și energic, acesta nu a putut trece neobservat, fiind un model de frumusețe și grație.
Sărbătoarea Botezul Domnului a fost sărbătoarea întregii comunități din Ciulnița. La 82 de ani, o localnică a venit pe islaz pentru a vedea concursul de cai, deoarece tradiția trebuie respectată.
La finalul competiției, Primăria Ciulnița a pregătit diplome și premii pentru participanții câștigători la concursul de cai.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.