VIDEO: Boboteaza la Ciulnița, ediția a XVII-a


Comuna Ciulnița se poate lăuda cu una dintre cele mai longevive manifestări de Bobotează. Evenimentul a ajuns la cea de-a XVII-a ediție. Manifestarea a debutat cu oficierea unui ceremonial religios la bisericile din Ciulnița și Poiana. Preotul comunei a sfințit apele și a botezat credincioșii. În ziua de Bobotează, fiecare creștin ia acasă agheasma mare și o păstrează într-un loc curat. Se spune că apa sfinţită are puteri miraculoase.
A urmat apoi botezul cailor și al căruțelor, care au trecut, una câte una, prin fața preotului, ca să fie stropite cu aghiasmă.
După botezul tradițional al cabalinelor, săvârșit de preotul satului, atelajele hipo s-au îndreptat în alai pe islazul dintre satele Ion Ghica și Ivănești unde a avut loc tradiționalul concurs hipic. Cu funde și panglici roșii prinse în coamă și cu harnașamentele de piele pline de zurgălăi, cei mai frumoși cai din comuna Ciulnița au participat la patru probe de concurs: proba de călărie, viteză, tracțiune și îndemânare.
Primăria Ciulnița a pregătit diplome și premii pentru participanții câștigători la concursul de cai.
Tradițiile și obiceiurile de Bobotează sunt păstrate cu sfințenie în comuna Ciulnița. În ciuda pandemiei, această sărbătoare reunește întreaga suflare din localitate în semn de prețuire a obiceiurilor străvechi și de transmitere a acestora din generație în generație.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.