VIDEO: Agrichim Fetești, unul dintre cei mai importanți cultivatori de soia din România


România a fost în ultimii ani dependentă de importurile de soia din America, provenite din culturi modificate genetic, în contextul în care înainte de anii 90, existau peste 500 de mii de hectare cultivate cu soia față de 70 000 câte erau în 2013. În țările europene, organismele modificate genetic sunt fie interzise, fie cultivate sub o strictă supraveghere, care să păstreze riscurile pentru sănătate sub anumite limite. Pentru a evita pe cât posibil această practică, la inițiativa Uniunii Europene a fost lansat proiectul Danube Soya care stimulează creșterea suprafețelor cu soia nemodificată genetic în bazinul dunărean și zonele adiacente din Europa. La acesta au aderat tot mai mulți fermieri. Printre ei și inginerul agronom Viorel Nica, managerul SC AGRICHIM SRL din Fetești. Pe exploatația sa există o platformă demonstrativă pentru a testa mai multe soiuri care se adaptează condițiilor climatice din Bărăgan. Viorel Nica a organizat o întâlnire cu fermierii din Ialomița și județele învecinate, cărora le-a prezentat potențialul acestei culturi, care nu este doar sigură pentru consum, ci și extrem de profitabilă. Rentabilitatea crește și odată cu existența unui sistem de irigații, unde producția depășeste 4000 de kg la hectar. Inginerul agronom, Viorel Nica are în exploatația sa anual aproximativ 1000 de hectare de soia, o parte din acestea fiind rezervate multiplicării de semințe nemodificate genetic.
Pe 118 ha, managerul SC AGRICHIM SRL Fetești, inginerul agronom, Viorel Nica a înființat o cultură dublă de soia după cultura de orz. Aceasta a fost semănată la 11 iunie, iar cultura s-a dezvoltat rapid prin respectarea verigilor tehnologice aplicate numai de fermierii cu experiență.
România poate deveni un furnizor important de soia pentru industria alimentară și furajeră din UE. Fermierii care iau decizia afilierii la proiectul Danube Soya pot beneficia de o serie de avantaje, printre care obținerea unor prețuri mai ridicate și a desfacerii asigurate a producției. Soia este la acest moment cea mai eficientă cultură. Fermierii care au condiții de irigat au posibilitatea de a opta pentru această cultură generatoare de proteină vegetală valoroasă, dar și generatoare de profit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.