VIDEO: AGRICHIM Fetești, cel mai mare multiplicator de soia nemodificată genetic din România


Țara noastră poate deveni un reper important pentru producția de soia nemodificată genetic, grație proiectului european Danube Soya. Proiectul este menit să stimuleze creşterea suprafeţelor cultivate cu soia nemodificată genetic în bazinul dunărean şi zonele adiacente din Europa. În județul Ialomița, un important cultivator de soia convențională cu buletin de analiză non GMO este ing. agronom Viorel Nica, managerul SC AGRICHIM SRL Fetești. Viorel Nica este cel mai mare multiplicator de soia din România. Cultivă o suprafață de soia pentru multiplicare de 250 de hectare, iar pentru consum de 500 de hectare. Prezentarea loturilor demonstrative cu soia convențională adună an de an la ferma Agrichim numeroși producători agricoli și personalități din domeniu, pentru a se reitera încă o dată necesitatea creşterii proteinei vegetale din soia în Uniunea Europeană, pentru a se reduce dependența de importurile de materie primă provenită în mare parte din SUA. Dacă în anul 2012, România avea în jur de 40 000 de hectare cultivate cu soia, situația s-a schimbat în prezent. Anual în țara noastră se cultivă aproximativ 600 000 de hectare.
În cadrul fermei AGRICHIM există o platformă demonstrativă cu 42 de soiuri atât românești, cât și străine și cinci variante de cultivare. Cea mai mare productivitate este dată de cultivarea la o distanță între rânduri de 50 de cm.
Cultura de soia are randament maxim pe terenurile irigate. În condiții de irigat se pot obține în jur de 4000-4300 de kg la hectar la soiurile românești. Pentru a obține cel mai bun preț de vânzare este importantă achiziționarea depozitelor. Iar societatea AGRICHIM Fetești este deținătoarea unei capacități de depozitare impresionantă.
O componentă importantă a succesului societății AGRICHIM SRL Fetești o reprezintă prelucrarea și multiplicarea semințelor de grâu, orz, porumb, floarea-soarelui, ovăz, lucernă, soia. Sămânța este prelucrată în stații moderne de condiționat și tratat. Disciplina tehnologică, formarea profesională solidă, dar și utilajele performante au făcut ca AGRICHIM să fie un partener de încredere pentru companii de renume și fermierii interesați să achiziționeze sămânță de cea mai bună calitate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.