VIDEO: Activitatea cultural-educativă, prioritară în comuna Jilavele: bibliotecă inaugurată și cinstirea protectorilor culturii tradiționale


Activitatea cultural-educativă îndeplinește un rol important în comuna Jilavele, iar autoritățile locale susțin orice demers menit să contribuie la educație și promovarea valorilor. În acest context, în comuna Jilavele a avut loc un dublu eveniment reprezentat, pe de o parte, de inaungurarea unei noi biblioteci, iar pe de altă parte, de cinstirea unui cetățean valoros care și-a dedicat viața actului cultural. Copiii din localitate au acces la informație, vitală într-o societate modernă, prin grija autorităților locale care au creat un spațiu al bibliotecii modern și conform. Noul lăcaș de cultură a fost sfințit de un sobor de preoți. La eveniment au participat cetățeni, oameni de cultură. Acțiunea face parte din programul Salonului Anual de Carte și a fost denumită sugestiv ”România 100 – Jilavele-Leagăn străbun de cultură și civilizație.”
Al doilea moment al evenimentului a fost dedicat lui Victor Simion, protector al culturii tradiționale românești. Victor Simion se ocupă din anul 1977 de actul de cultură din Jilavele, a fost director de cămin cultural și inițiator al ansamblului folcloric ”Colinda”. Acesta a primit din partea autorităților locale și a Consiliului Județean Ialomița distincții în semn de recunoaștere a contribuție semnificative la menținerea tradițiilor.
Vizibil emoționat, Victor Simion a mulțumit tuturor celor care au crezut în activitatea sa de-a lungul anilor.
În an centenar, dascălii din comuna Jilavele au evocat progresele realizate de România în cei 100 de ani scurși de la Marea Unire cu nevoia de a privi încrezători spre viitor.
Copiii din ansamblul folcloric ”Colinda” au oferit celor prezenți un program artistic deosebit.
Grație lui Victor Simion, în anul 2012 în comuna Jilavele a fost inaugurat muzeul local, gospodărie țărănească Jilavele. Haine tradiționale, obiecte vechi de uz casnic, piese de mobilier, toate au fost păstrate și expuse de Victor Simion în acest loc, cu speranța ca tinerii să ducă mai departe portul și obiceiurile locului, să le păstreze cu sfințenie și să le aprecieze.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment de mare încărcătură patriotică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.