Locuitorii din orașul Țăndărei au spus adio mirosului neplăcut emanat de apa cu deșeuri și poluării! În localitate funcționează o stație de epurare a apelor uzate modernă! Investiția a fost demarată în anul 2012 de Raja Constanța și este parte integrantă a unui proiect care vizează reabilitarea sistemelor de apă și canalizare. Valoarea lucrărilor contractate a fost de 3 400 000 de euro.
Stație de epurare complet automatizată
Orașul Țăndărei dispune de o stație de epurare la standarde europene. Societatea Raja Constanța a finalizat construirea acestui obiectiv la jumătatea anului 2014. Investiția se încadrează într-un proiect de anvergură finanțat din bani europeni care vizează modernizarea rețelelor de apă și canalizare: ”Este vorba despre o stație de epurare modernă cu tot ce înseamnă respectarea normativelor Uniunii Europene. Aceasta deservește utilizatorii casnici și industriali. Angajații sunt din partea Raja Constanța, iar beneficiarul final unitatea administrativ-teritorială Țăndărei”, a declarat primarul orașului Țăndărei, Cristian Roman.
Apa cu deșeuri este tratată mecanic, biologic, dar și chimic, iar totul funcționează după reguli clare: ”În treapta mecanică, influentul ajunge în spațiul gravitațional printr-o conductă de 4 mm, ajunge la grătarele rare, după aceea trece la unitățile compacte unde are loc deznisiparea și separarea grăsimilor. În treapta biologică, are loc defosfatarea, denitrificarea, eliminarea azotului, fosforului, carbonului. Produsul final, influentul, este limpede, curat”, a precizat Florin Mușat, șeful stației de epurare.
În camera electrică, ajung toate informațiile și comenzile. Procesele chimice, fizice sau de transport a apei în cadrul staţiei sunt monitorizate prin sistemul SCADA. Aici se monitorizează toți parametrii influentului: PH, temperatură, consum biochimic de oxigen, azotați, fosfați pentru a se știi exact ce trebuie tratat. În plus, nămolul rezultat din epurare apei uzate are multiple proprietăți și poate fi folosit ca îngrășământ în agricultură.
0 comments