Măsuri întreprinse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ialomița ca urmare a instituirii codurilor galben și portocaliu de ninsori și viscol

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ IALOMIŢA

COMUNICAT DE PRESĂ

viscolÎn data de 10 ianuarie 2017, la sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Ialomiţa a avut loc şedinţa extraordinară a C.J.S.U. Ialomiţa ca urmare a avertizărilor meteorologice – COD GALBEN şi COD PORTOCALIU referitoare la intensificări ale vântului şi ninsori.
În urma ședinței, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a dispus transmiterea măsurilor specifice către autorităţile publice locale, în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece. Astfel, se va asigura permamanenţa la sediul primăriilor pe toată perioada de valabilitate a avertizării şi se va verifica, prin grija comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, situația persoanele care locuiesc singure.
În ceea ce priveşte persoanele fără adăpost, acestea vor fi preluate şi transportate în spaţiile special amenajate de autorităţile publice locale. În acest sens, s-a adoptat măsura ca, în perioada următoare, forțe din cadrul ISU Ialomița să efectueze zilnic misiuni de patrulare în Slobozia, Urziceni, Fetești și Țăndărei pentru identificarea acestora.
Referitor la persoanele care necesită dializă şi femeile gravide aflate în evidențe, s-a luat legătura cu firma care asigură transportul acestora, fiind aduse la spital în cursul zilei de astăzi, 10.01.2017.
De asemenea, cursurile școlare vor fi suspendate în data de 11.01.2017. Preşedintele C.J.S.U. Ialomiţa a dispus continuarea acţiunilor pentru împrăştierea de material antiderapant pe drumurile naţionale şi judeţene şi lărgirea acestora pe două benzi.
Pentru gestionarea cu eficienţă a misiunilor de salvare şi optimizarea intervenţiilor din teren, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a ordonat dislocarea, de la alte inspectorate județene, a unor mijloace tehnice de intervenție pentru perioada următoare.
Astfel, două grupări de sprijin formate din autospeciale de tractare şi autospeciale cu capacitate de trecere mărită au ajuns în zona de competenţă a ISU Ialomiţa de la ISU Timiș, respectiv ISU Suceava. Acestea au fost alocate detașamentelor de intervenție Urziceni și Slobozia. De asemenea, în raionul de intervenție al detașamentului Urziceni va acționa, la nevoie, o grupare de sprijin cu o autofreză de zăpadă multifuncţională de la ISU Botoșani.
În componenţa echipajelor operative se află şi paramedici, personal care va acţiona în sprijinul colegilor lor, la misiunile de acordare a primului ajutor calificat.

Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea celor implicaţi – victime şi salvatori deopotrivă, facem apel la persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte indicaţiile personalului ce acţionează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.

PREŞEDINTE CJSU IALOMIŢA,
PREFECT

GIGI PETRE

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.