Deputatul Luminița Barcari – Declaraţie Politică: Nor de praf alb deasupra școlilor

Se discută foarte intens, în această perioadă, de creșterea alarmantă a consumului de droguri în rândul tinerilor. A fost, din păcate, nevoie să se întâmple tragedia de la 2 Mai, în urma căreia doi tineri nevinovați au murit, ca această problemă să capteze cu adevărat atenția autorităților. Apreciez însă rapiditatea de reacție a autorităților: la scurt timp după tragedie, mai multe ministere au conceput și semnat Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, un plan de acțiune clar și coerent, care acordă o atenție deosebită combaterii a trei fenomene grave: consumul de droguri, violența și bullyingul. De asemenea, la nivel național, au fost demarate mai multe acțiuni de informare a tinerilor cu privire la pericolul consumului de droguri, la care participă specialiști care, într-un limbaj simplu și accesibil, le explică adolescenților că dependența de droguri poate fi fatală.
Potrivit Raportului național privind situația drogurilor 2022, realizat de specialiștii Agenției Naționale Antidrog pe baza datelor înregistrate la nivelul anului 2021, cele mai mari rate de consum de droguri se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată cea de 13 ani, o cifră îngrijorătoare, având în vedere faptul că anii trecuți vârsta minimă la care debuta consumul de droguri era 16 ani. Avem deci de-a face cu o provocare nouă, al cărei impact crește alarmant de la o zi la alta.
Tocmai având în vedere și aceste statistici îngrijorătoare, în noua Lege a Învățământului Preuniversitar, care deja a început să producă efecte, se prevede înființarea, la nivelul fiecărei școli din țară, a unui cabinet medical. De asemenea, în aceeași lege se prevede ca fiecare unitate de învățământ să aibă un psiholog care să ofere consiliere elevilor. Aici este important de subliniat că ar fi minunat dacă elevii ar putea solicita sprijin psihologic fără acordul părinților. Mulți se tem să discute cu familia, alții nu găsesc înțelegere la nevoia lor de terapie și așa ajung ca în loc să beneficieze de un serviciu care, în anumite cazuri, ar putea fi salvator, să nu beneficieze de acest drept.
Revenind la subiectul înființării de cabinete medicale și asigurarea a minimum un psiholog per unitate școlară, de aici de la tribuna Camerei Deputaților fac un apel către Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor să se așeze la masa discuțiilor și să găsească pârghiile necesare pentru ca aceste prevederi legislative să fie puse în practică în cel mai scurt timp posibil.
Construirea bugetului pentru anul 2024 trebuie să țină cont de aceste priorități, iar colegii mei, indiferent de culoarea politică, vor vota cu certitudine un viitor mai sigur pentru copiii nostri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *