Deputatul Raluca Dumitrescu: Scopul economiei sociale este îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități pentru persoanele dezavantajate

Economia socială și întreprinderile sociale reprezintă un mod fundamental nou de desfășurare a relațiilor comerciale și, ca atare, dețin potențialul de a transforma profund peisajul socio-economic.
Creșterea ratei de ocupate a forței de munca și reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie și de excluziune socială sunt doar doua dintre aspectele importante pe care economia socială le poate dezvolta și care pot contribui semnificativ la dezvoltarea României.
In acest moment nu exista instrumente dedicate de finanțare pentru segmentul ONG și de antreprenoriat social. Cele mai multe ONG-uri sunt dependente de fundraising, finanțare din fonduri europene și din fonduri publice. In acest context, este dificil sa asiguri sustenabilitatea, sa maximizezi impactul social, sa crezi sinergii cu acțiuni naționale și europene.
Ne dorim sa existe un mecanism de finanțare care sa susțină inovația socială și sa fie special creat pentru organizațiile cu misiunea socială.
Scopul principal al economiei sociale, in comparație cu scopul economiei de piața, nu este obținerea de profit, ci constă în îmbunătățirea condițiilor de viața și oferirea de noi oportunități pentru persoanele dezavantajate sau făcând parte din categorii vulnerabile.
Economia socială acorda prioritate prin respectarea unor valori comune printre care se numără:
◦ supremația participării actorilor sociali, a persoanei și a obiectivelor sociale asupra capitalului,
◦ apărarea și aplicarea principiului solidarității și al responsabilității,
◦ comuniunea între interesele membrilor utilizatori și interesul general,
◦ controlul democratic exercitat de membri organizației/întreprinderii,
◦ autonomia de gestiune și independența fata de autoritățile publice
◦ alocarea celei mai mari părți a excedentului pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și de furnizare de servicii membrilor in conformitate cu interesul general.
42 de astfel de întreprinderi și-au prezentat activitatea la Palatul Parlamentului alături de administratorul de grant – Corpul Experților FSCE și comunele Dridu și Colelia din județul Ialomița in calitate de parteneri!
Le doresc mult succes in tot ce fac bine pentru comunitățile lor și le asigur de respectul și susținerea mea.
Mulțumesc colegului meu, Dl deputat Florin Alexe, Vicepreședintele Camerei Deputaților pentru susținerea acordată acestui impresionant eveniment!
Deputat PSD Ialomița, Raluca Giorgiana Dumitrescu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *