Deputatul Luminița Barcari a participat la cea de-a 16-a sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei

COMUNICAT DE PRESĂ privind participarea delegației Parlamentului României la cea de-a 16-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei (Dubai, 9-10 martie 2022)
În perioada 9-10 martie 2022, au avut loc lucrările celei de-a 16-a Sesiuni plenare a Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM), la Dubai.
La acest eveniment au participat doamnele deputat Mirela Furtună, președinta delegației Parlamentului României la APM, doamna deputat Rodica-Luminița Barcari, precum și doamna senator Irina Elisabeta Kovács și domnul senator Sebastian Cernic, membri ai delegației Parlamentului României la APM.
La nivelul celor trei Comisii permanente ale APM au fost dezbătute și aprobate rapoartele tematice elaborate de raportori din Croația, Egipt, Franța, Italia și România.
Subiectele discutate au vizat:
▶️Evoluțiile geopolitice și de securitate în regiunea APM;
▶️Amenințările teroriste care afectează regiunea APM;
▶️Reconstruind mai bine: redresarea economică și răspunsurile politicilor publice la impactul pandemiei Covid-19 în regiunile euromediteraneene și din Golf în 2021;
▶️Schimbările climatice și degradarea mediului în bazinul mediteraneean: necesitatea unei acțiuni comune imediate;
▶️Obstacolele din calea educației în regiunea APM. Bune practici în acțiune;
▶️Angajamentul mediteraneean înaintea revizuirii din 2022 a Pactului mondial pentru asigurarea unei migrații legale, desfășurate în condiții de siguranță și de ordine.
În cadrul Comisiei pentru dialogul între civilizații și drepturile omului, doamna senator Irina Elisabeta Kovács a prezentat raportul cu tema „Obstacolele din calea educației în regiunea APM. Bune practici în acțiune”. Acest document a subliniat faptul că tinerii continuă să abandoneze timpuriu școala în această regiune, în ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani. De asemenea, documentul a evidențiat necesitatea de a oferi copiilor migranților acces la educație, indiferent dacă aceștia se află în mișcare sau în țările gazdă, precum și consecințele pandemiei COVID-19 asupra educației, în special pentru cei care nu au acces la tehnologia digitală, care nu pot participa la cursuri de la distanță.
✅Cu prilejul acestei Sesiuni plenare, Emiratele Arabe Unite și Qatar au devenit membrii cu drepturi depline ai APM.
Sesiunea s-a finalizat cu anunțul laureaților pentru premiul APM din acest an și prin semnarea
Memorandumurilor de înțelegere între APM și două organizații partenere:
➖Programul Națiunilor Unite pentru Mediu – Planul de acțiune pentru Mediterana și
➖Institutul Internațional Siracusa pentru Justiție Penală și Drepturile Omului.
(Direcția pentru relații cu organizațiile internaționale și UE)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *