Deputat Luminița Barcari: Legile Justiției și Planul de Prevenire și Combatere a Cancerului au fost adoptate

Recent, Parlamentul României a adoptat două legi extrem de importante: Legile Justiției și Legea pentru prevenirea și combaterea cancerului. Adoptarea lor înseamnă un progres esențial în domeniile justiției și sănătății și un pas important spre reformarea acestora.

1. Legile Justiției au fost adoptate de către Senat, cameră decizională
Parlamentul a adoptat pachetul de legi ale justiției, un obiectiv important în ridicarea MCV și în aderarea României la spațiul Schengen. Noile Legi vin să modernizeze justiția, să o alinieze la principiile europene, să consolideze independența sa și să asigure o mai mare eficiență, toate cu respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.
Atât în Ministerul Justiției, cât și în Parlament, PNL a făcut toate demersurile necesare pentru a îndrepta imperfecțiunile care afectau sistemul și pentru a repara tot ce a fost mutilat în anii precedenți în justiție.
Ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, a implementat în textele legilor opiniile anterioare ale Comisiei de la Veneția, recomandările din MCV și s-a consultat cu toate instituțiile responsabile din domeniu.

2. Camera Deputaților a adoptat Legea pentru prevenirea și combaterea cancerului
Alături de colegii din PNL am votat pentru aprobarea Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România, valabil pentru perioada 2023-2030. Acesta presupune garantarea de către stat a dreptului pacienților la serviciile de natură medicală, socială și de susținere psihologică. Pe larg, este vorba despre servicii medicale de prevenire, dagnostic și tratament al cancerului, servicii de îngrijire (inclusiv paliativă), servicii psiho-oncologice, onconutriție și oncofertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.
Este un proiect mult așteptat și care va ajuta enorm pacienții care se confruntă cu maladia secolului XXI.

Deputat PNL de Ialomița
Rodica-Luminița Barcari

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.