Politica agricolă comună încearcă să le asigure fermierilor condiții pentru creșterea productivității agricole și urmărește dezvoltarea durabilă a zonelor rurale. Politica Agricolă Comună este o politică adoptată de toate statele membre ale Uniunii Europene. Aceasta este gestionată și finanţată la nivel european din resursele bugetului anual al UE. La Slobozia, la inițiativa Consiliului Județean Ialomița a avut loc o dezbatere privind noutățile din Parlamentul European referitoare la Politica Agricolă Comună actuală și viitoare la care au luat parte autorități locale, fermieri, reprezentanți ai instituțiilor din domeniul agricol și europarlamentarul Maria Gabriela Zoană, vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Aceasta le-a explicat celor prezenți că România pledează pentru menținerea plăților directe și acordarea unor subvenții echitabile și echilibrate care să nu mai diferențieze fermierii români de cei ai altor state, pentru necesitatea investițiilor în agricultură, instalării tinerilor în mediul rural și susţinerea zonelor rurale și menţinerea vitalităţii economiei rurale.
Director Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a prezentat stadiul implementării Politicii agricole comună la acest moment. Din cele 8,13 miliarde de euro direcționați Programului Național de Dezvoltare Locală 2014-2020, au fost plătite deja către fermieri 3 miliarde de euro.
Cei prezenți la dezbatere au ridicat mai multe probleme cu care se confruntă sectorul agricol: fărâmițarea terenurilor la punerea în posesie, legislație interpretabilă sau neputința acordării unor adeverințe de către unitățile administrativ teritoriale pentru depunerea cererilor la APIA din cauza unor sincope de ordin legislativ.
Conducerea Consiliului Județean Ialomița i-a asigurat pe fermieri, dar și pe reprezentanții administrațiilor locale că îi va sprijini în găsirea soluțiilor.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a realizat o consultare națională, în urma căreia s-au definitivat primele elemente ale poziţiei ţării noastre faţă de Comunicarea Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar şi al agriculturii după 2020.
0 comments