Semne bune are anul agricol! După o iarnă atipică şi imprevizibilă, culturile semănate în toamnă au reuşit să ţină pasul cu schimbările vremii şi să reia vegetaţia în condiţii bune. Zăpada din a doua decadă a lunii februarie a acoperit cu un strat consistent aproape toate suprafețele însămânțate cu culturi de toamnă. Temperaturile joase, de până la -20 grade Celsius pe timp de noapte au fost de scurtă durată și nu au afectat culturile. Rezerva de apă din sol este suficientă până în luna mai, spun fermierii. În Ialomița, inginerul agronom Marin Nedu a precizat că grâul a înfrăţit bine. Trebuie acordată însă o atenție sporită la tratamentele pentru combaterea bolilor.
Rapița este mai puțin dezvoltată, deoarece în toamnă nu a beneficiat de precipitații pentru răsărirea culturii.
Marin Nedu dă asigurări că la acest moment există perspective bune în privinţa producţiilor agricole.
Pe exploatația din comuna Ciochina a inginerului agronom Nicolae Sitaru, au fost semănate 90 de hectare de rapiță. În această perioadă se fac primele tratamente, iar respectarea verigilor tehnologice este primordială. Orice greșeală îi poate costa pe fermieri.
O problemă deosebit de importantă o reprezintă alegerea corectă a soiurilor pe care le cultivăm, de această depinzând în mare măsură nivelul recoltei viitoare, respectiv modul de valorificare a condiţiilor de climă şi sol din zonă, cât şi întreaga investiţie tehnologică.
O problemă punctuală identificată de inginerul Nicolae Sitaru o reprezintă modificările legislative care bulversează activitatea agricolă. De asemenea, fermierii au nevoie de sprijin pentru a obține producții la nivel european.
Fermierii se pregătesc acum de înființarea culturilor de primăvară: mazăre, orz, orzoaică porumb, soia, floarea-soarelui.
0 comments