VIDEO: Deputatul Luminița Barcari a prezentat modificările aduse Legii învățământului preuniversitar


Proiectele de legi din domeniul Educației se află în dezbatere publică și aduc o serie de modificări atât în arhitectura de sistem, cât și în privința carierei didactice, structurii învățământului preuniversitar și structurii evaluărilor. Deputatul PNL Ialomița, Luminița Barcari a prezentat în cadrul unei conferințe de presă modificările aduse Legii Învățământului Preuniversitar. Inspectoratele Școlare Județene se transformă în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar. Se înființează Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, se reorganizează Casele Corpului Didactic.
Învățământul devine obligatoriu de la vârsta de 3 ani, iar pe durata învățământului obligatoriu nu se pot exmatricula elevii. O altă modificare se referă la asumarea de către licee a filierei. Astfel, liceele tehnologice se transformă în licee profesionale.
Noutăți apar și în privința carierei didactice. Se schimbă modul în care devii profesor, se introduce noțiunea de profesor emerit, se dorește profesionalizarea managementului educațional.
Apar schimbări și în privința burselor acordate elevilor. Vor exista bursa de excelență olimpică internațională, bursa de excelență olimpică națională, bursa de performanță școlară, bursa profesională și bursa socială.
Proiectele Legii Educației vor fi aprobate de Guvern și trimise Parlamentului la finalul dezbaterile prin care se încearcă îmbunătățirea acestora.

1 Comment

  1. Dumitriu Doina

    3 august 2022 at 15:51

    Revizuirea legii 62(6),educația tehnologică și aplicații practice nu poate fi modul,ea trebuie să rămână disciplină de sine stătătoare este ABC pt școli profesionale,elevii capătă competențe,atitudini,aptitudini și îndeletniciri practice. În Europa sunt 2,3 ore pe săptămână alocate acestei discipline și noi ce facem, o desființăm?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.