Timbrul de mediu se restituie integral! Posesorii de autovehicule care au achitat taxa pentru emisii poluante în perioada 2007-2013, obţin restituirea acesteia pe parcursul a cinci ani printr-o cerere depusă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală fără a se mai recurge la acţiunea în instanţă. Statul trebuie să achite şi dobanzile aferente.
Controversa timbrului de mediu
După îndelungi controverse legate de plata taxei de poluare înlocuită în anul 2013 cu timbrul de mediu, Guvernul României a adoptat o ordonanţă care prevede restituirea integrală a acestui bir. Contribuabilii care au achitat aceasta taxă au posibilitatea de a solicita organului fiscal unde au efectuat plata, restituirea taxei eşalonat în termen de cinci ani. Statul va achita şi dobânda pentru perioada ce este cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei şi rambursarea acesteia, conform ordonanţei de urgenţă nr. 40 / 2015, publicată în Monitorul Oficial. Timbrul de mediu se calculează în funcţie de tipul motorizării, capacitatea cilindrică a maşinii, emisia de CO2 şi norma de poluare. Timbrul se plăteşte la prima înmatriculare în România, precum şi pentru acele autovehicule care au fost înmatriculate, dar nu s-a achitat o astfel de taxă. De asemenea, aceasta taxă va fi achitată şi cu prilejul primei transcrieri a dreptului de proprietate. Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Ialomiţa, cms. şef Ştefan Ilie, precizează că cei care au plătit îşi pot recupera banii acum fără a mai fi nevoie de o acţiune în instanţă: „Această ordonanţă de guvern nr. 9/2013 a fost modificată de ordonanţa de guvern nr. 40/2015 care stipulează modalitatea de restituire a acestei taxe. Normele sunt emise de Ministrul Finanţelor şi sunt aplicate de către ANAF. Această taxă se restituie ori direct prin cererea proprietarului către ANAF, ori cu ajutorul instanţei de judecată. Taxa se restituie în cinci ani, câte 20 la sută în fiecare an până când se restituie integral.”
Cereri scrise la SPCRPCIV Ialomiţa pentru acte
În cazul în care solicitanţii nu pot prezenta documentele care să ateste achitarea timbrului de mediu pentru autovehicule, pot depune o cerere scrisă către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Ialomiţa: “Suntem obligaţi prin lege în 29 de zile să răspundem şi dacă avem documentele să le punem la dispoziţia solicitantului”, a mai declarat cms. şef Ştefan Ilie.
Timbru de mediu şi pentru Euro 6
De la 1 septembrie, conform unei directive a Parlamentului European, se percepe timbru de mediu şi pentru automobilele cu normă de poluare Euro 6. Aceste maşini vor fi taxate de către ANAF ca şi cele Euro 5 după o formulă care ia în calcul nivelul şi valoarea emisiilor de CO2, precum şi o cotă de reducere a timbrului în funcţie de vechimea autovehiculului. Excepţia de la plata timbrului de mediu o constituie maşinile electrice şi hibride.
0 comments